Rexguard Kennel • Kallkällgatan 14 • 860 32 FAGERVIK • 060-58 31 60 • 070-322 35 60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meriter

 

 

 

 

 

Schäferhanen Åke har valts till Årets Polishund 2008. Åke kommer från kennel Rexguard i Fagervik och heter egentligen Rexguard Ocktavio-Hassel.

Han tjänstgör vid polismyndigheten i Västernorrland tillsammans med sin förare polisassistent Andreas Tengqvist. Andreas har arbetat som hundförare i drygt två år tillsammans med Åke som nyss fyllt tre år. Åke har ännu inte specialiserat sig utan arbetar som ordinarie polishund men spårarbete är det som dominerar och är det som såväl Åke som Andreas uppskattar mest.


Årets polishund 2008 Rexguards Octavio-Hassel (Åke).


Foto www.helenesvensson.com


En insats som Andreas tycker beskriver Åkes sätt att arbeta på ett bra sätt var när de i somras fick uppdraget att spåra en 82-årig man som försvunnit på kvällen. Efter att ha sökt av de mest troliga områdena utan resultat visade Åke att han ville ge sig upp i en brant sluttning med oländig terräng

 

Andreas släppte Åke och efter en stund hördes hans skall. Andreas tog sig fram till en klippvägg där Åke stannat. 30 meter upp satt mannen på en avsats, blöt och kraftigt nedkyld av regnet.

- Åke gör inte alltid som jag vill och tycker ibland att han kan bäst själv, säger Andreas, som menar att han börjat lita mer och mer på Åke.

 

Bland de egenskaper som gör Åke till en bra polishund nämner Andreas den outsinliga arbetslusten och det enorma spårintresset.

- Han verkar aldrig tröttna på att jobba och vill gärna vara med så fort det finns ett spår att ta upp, säger Andreas.

Hemma är han lugn och behaglig vilket brukar förvåna de som sett honom i tjänst där han är väldigt energisk. Men förmodligen tar han ut sig på jobbet och kan då koppla av hemma.

- Att ha semester är inget för Åke för då blir han jobbig att ha hemma, menar Andreas.

 

Juryn, bestående av Tommy Hydfors, Rikskriminalpolisen, Inger Svedin, Svenska Kennelklubben och Peter Lindberg från Polisens Hundförarförbund, motiverade sitt val av Årets Polishund så här:

Juryn har särskilt beaktat de avgörande insatser Åke gjort vid spårning, skyddsarbete och räddningssök. Särskilt anmärkningsvärt är att ekipaget trots sin ringa erfarenhet lyckats genomföra ett flertal framgångsrika uppdrag, samt gott samarbete.

 

Polishunden Åke och hans förare Andreas Tengqvist kan ses på Svenska Kennelklubbens internationella hundutställning HUND2008 den 6-7 december på Stockholmsmässan, Älvsjö. Prisutdelningen är lördagen den 6 december. Priset är ett resestipendium på 15 000 kronor till Andreas Tengqvist och ett smaskigt ben till Åke.

 

 

 

 

Rexguard Kennel • Kallkällgatan 14 • 860 32 FAGERVIK • 060-58 31 60 • 070-322 35 60 • bert@rexguard.se

 © 2011 Rexguard Kennel

www.rexguard.se